Ερευνητικό Έργο Κ. Καραθεοδωρή 2013
«Παλαιοντολογική μελέτη της μακροπανίδας, μικροπανίδας και χλωρίδας ιζημάτων του Κατώτερου Πλειστοκαίνου από τις περιοχές Ορτός Μαγούλας και Χάραδρος Κάτω Συχαινών Αχαϊας», Κ. Καραθεοδωρή 2013, ΦΚ : Ε038, χρηματοδοτούμενο από από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι στόχοι του έργου, ήταν οι παρακάτω:
- Συλλογή βιβλιογραφικών στοιχείων σχετικών με τη θέση και το θέμα μελέτης
- Επιλογή θέσεων ανασκαφής και τομών για δειγματοληψία
- Διεξαγωγή ανασκαφών και διεξαγωγή δειγματοληψιών στις επιλεγμένες τομές
- Καθαρισμός και συντήρηση των συλλεχθέντων μακροαπολιθωμάτων
- Επεξεργασία δειγμάτων και συλλογή μικροαπολιθωμάτων
- Προσδιορισμός και μελέτη μακροαπολιθωμάτων και μικροαπολιθωμάτων
- Επεξεργασία δεδομένων, προσδιορισμός φάσεων και παλαιοοικολογικές αναλύσεις
- Εξαγωγή συμπερασμάτων για την εξέλιξη της θέσης, των οικοσυστημάτων και των βιοκοινωνιών που ζούσαν σ’ αυτήν, καθώς και του παλαιοκλίματος της περιοχής κατά το πέρασμα του χρόνου
- Εκπαίδευση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας μέσα από τη συμμετοχή τους σε ανασκαφές και κατά την προετοιμασία και μελέτη του υλικού
Στα πλαίσια του έργου, δημοσιεύτηκε 1 επιστημονική εργασία και πραγματοποιήθηκαν 5 παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιπλέον, εκπονήθηκε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης («Στρωματογραφική και παλαιοοικολογική μελέτη των Πλειο- Πλειστοκαινικών αποθέσεων γύρω από την κοίτη του Χάραδρου ποταμού»- Μαρία Τσώνη), ενώ κάποια από τα δείγματα μακροπανίδας (απολιθωμένα οστά) που είχαν συλλεχθεί στα πλαίσια του έργου αποτέλεσαν μέρος των δειγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν από δεύτερο δίπλωμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης («Μελέτη των διαδικασιών απολίθωσης οστών σε υδάτινα περιβάλλοντα»- Μαριάνθη Τζώρτζη). Επιπλέον, στα πλαίσια του παρόντος έργου εκπονήθηκαν άλλες εργασίες προπτυχιακού επιπέδου (10 ολοκληρωμένες και 6 σε εξέλιξη, κατά την περίοδο ολοκλήρωσής του) και μεταπτυχιακού επιπέδου (1 ολοκληρωμένη και 2 σε εξέλιξη, κατά την περίοδο ολοκλήρωσής του).
Περίληψη των στόχων και των αποτελεσμάτων του έργου, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ερευνητικό Έργο KALPAL- Υποστήριξη Νέων Ερευνητών 2018
«Τo παλαιοπεριβάλλον του Homo neanderthalensis κατά το Ύστερο Πλειστόκαινο: Παλαιοοικολογική και ταφονομική μελέτη ανωπλειστοκαινικής πανίδας από το σπήλαιο Καλαμάκια Μάνης (KAL- PAL).», Φ.Κ. 80462.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση-Υποστήριξη Ερευνητών με έμφαση στους Νέους Ερευνητές 2018» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Αντικείμενο του έργου KAL-PAL (KALamakia PALaeontology) ήταν η μελέτη των λίθινων εργαλείων και των λειψάνων της Άνω Πλειστοκαινικής θέσης Καλαμάκια, Μάνης.
Κατά τη διάρκεια του έργου μελετήθηκαν τα εξής:
- Παλαιοπεριβάλλον στη νότια Πελοπόννησο του Ανώτερου Πλειστοκαίνου
- Παλαιοοικολογικές σχέσεις μεταξύ των ειδών
- Ταφονομική ιστορία της θέσης
- Πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων της περιοχής
Κατά τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκε 1 δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό και 1 παρουσίαση σε επιστημονικό συνέδριο.
Περίληψη των αποτελεσμάτων του έργου, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ερευνητικό Έργο PLOSTRAC- Υποστήριξη Νέων Ερευνητών 2018
«Μελέτη Πλειστοκαινικών Οστρακωδών από την κεντρική και Νότια Ελλάδα: Ψηφιακή απεικόνιση ενός παλαιοπεριβαλλοντικού εργαλείου (PLOSTRAC).», Φ.Κ. 80455.
Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση-Υποστήριξη Ερευνητών με έμφαση στους Νέους Ερευνητές 2018» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Αντικείμενο του έργου PLOSTRAC (PLeistocene OSTRACods) ήταν τα Πλειστοκαινικά Οστρακώδη της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκαν:
- Διερεύνηση των διαφορετικών ειδών σε αντίστοιχες θέσεις
- Περιγραφή μορφολογίας
- Εξάπλωση
- Οικολογικές προτιμήσεις
- Απεικόνιση με φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας
- Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων με όλα τα παραπάνω στοιχεία
Κατά τη διάρκεια του έργου πραγματοποιήθηκε 1 δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό και 2 παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια.
Η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του έργου, θα είναι σύντομα διαθέσιμη ψηφιακά.