Το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας παίρνει μέρος σε δραστηριότητες που αφορούν θέματα σχετικά με την ιστορία της ζωής στον πλανήτη Γη. Επίσης, οργανώνει δραστηριότητες που επικοινωνούν τη δράση των μελών και συνεργατών του στα υπόλοιπα μέλη του Τμήματος. Παράλληλα, οργανώνονται εξορμήσεις στην ύπαιθρο με σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών και την αναζήτηση νέου υλικού.
Απολιθώματα από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού- Βουραϊκού
Το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας- Στρωματογραφίας, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού- Βουραϊκού, έχει αναλάβει τη μελέτη φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων από θέσεις της περιοχής. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, προετοιμάστηκε μικρή συλλογή αντιπροσωπευτικών δειγμάτων απολιθωμάτων, τα οποία εκτίθενται στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης Χελμού- Βουραϊκού στα Καλάβρυτα, ενώ φυτικά απολιθώματα της περιοχής επιλέχθηκαν για το εξώφυλλο του ενημερωτικού φυλλαδίου και του ημερολογίου 2019 του Γεωπάρκου.
Διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης διάχυσης αποτελεσμάτων των ερευνητικών έργων PLOSTRAC και KAL- PAL
Το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας- Στρωματογραφίας διοργάνωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2019 ανοιχτή εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων των ερευνητικών έργων PLOSTRAC και KAL- PAL του προγράμματος «Υποστήριξη Ερευνητών με έμφαση στους νέους Ερευνητές», τα οποία διαχειριζόταν το διάστημα 2018- 2019. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες παρουσιάσεις από τα μέλη των ερευνητικών ομάδων (μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες) σχετικά με τα αποτελέσματα των επιμέρους ενοτήτων κάθε έργου, ενώ στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους (συνεργάτες του Εργαστηρίου, συναδέλφους, φοιτητές).
Διοργάνωση της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Νέων Ερευνητών στην Παλαιοντολογία
Το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας διοργάνωσε με επιτυχία τη 2η Διεθνή Συνάντηση Νέων Ερευνητών στην Παλαιοντολογία (2nd IMERP) στο Σίγρι Λέσβου μεταξύ 19-22 Μαΐου 2017. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν νέοι παλαιοντολόγοι από 13 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, οι οποίοι παρουσίασαν τις εργασίες τους, συζήτησαν με συναδέλφους τους σε ένα φιλικό περιβάλλον και γνώρισαν την τοπική βιοποικιλότητα του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς και την τοπική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν ομιλίες από έγκριτους καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή υπαίθρου σε σημεία παλαιοντολογικού, οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Σίγρι, Λέσβος), στους χώρους του οποίου έγινε και ξενάγηση των συνέδρων. Σύντομο άρθρο για την Συνάντηση, όπως δημοσιεύθηκε στο The Palaeontological Association Newsletter No 96, μπορείτε να βρείτε εδώ. Το Βιβλίο των Περιλήψεων μπορείτε να βρείτε εδώ.
Εξορμήσεις στην ύπαιθρο του Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας
Στα πλαίσια της εκπαίδευσης των φοιτητών και της προσπάθειας του εμπλουτισμού της συλλογής του Εργαστηρίου με νέα δείγματα,οργανώνονται εξορμήσεις σε κοντινές τοποθεσίες με στόχο την ανακάλυψη απολιθωμάτων, τα οποία οι φοιτητές θα συντηρήσουν αργότερα στο εργαστήριο.
Θερινό σχολείο για μαθητές Α’ Λυκείου
Στα πλαίσια του θερινού σχολείου του Τμήματος Γεωλογίας- σε συνεργασία με το 1ο ΚΕΣΥ Αχαΐας- για μαθητές Α' Λυκείου, το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας- Στρωματογραφίας υποδέχτηκε για δύο μέρες 8 μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Αχαΐας. Οι μαθητές αντέδρασαν με μεγάλο ενδιαφέρον και περιέργεια στα αντικείμενα του Εργαστηρίου, όπου είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σαν παλαιοντολόγοι παρατηρώντας μικροαπολιθώματα στο στερεοσκόπιο, συναρμολογώντας έναν ανθρώπινο σκελετό και καθαρίζοντας απολιθώματα.
Συναντήσεις Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας- Στρωματογραφίας
Το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας οργανώνει, κατά καιρούς, σειρά διαλέξεων από τα μέλη και τους συνεργάτες του, με θέματα σχετικά με το αντικείμενο ενασχόλησής τους. Οι συναντήσεις αυτές είναι ανοικτές στα μέλη του Τμήματος και στο τέλος κάθε συνάντησης γίνεται συζήτηση με ερωτήσεις ή ιδέες των παρευρισκομένων πάνω στο εκάστοτε θέμα.